Procedura organizacji zajęć w szkole podstawowej obowiązująca w czasie trwania epidemii
Procedura organizacji zajęć w szkole podstawowej obowiązująca w czasie trwania epidemii, uwzględniająca Wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Zdrowia i Ministra Edukacji Narodowej dla szkół podstawowych – edukacja wczesnoszkolna oraz postępowania na wypadek zakażenia koronawirusem lub zachorowania na COVID-1
Zespół Szkół Samorządowych
im. Króla Władysława Jagiełły w Dzietrznikach
- Celem niniejszej Procedury są:
- Zapewnienie bezpiecznych oraz higienicznych warunków dzieciom oraz kadrze sprawującej opiekę nad podopiecznymi w placówce oświatowej,
- Zminimalizowanie ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa COVID-19.
- Procedura obowiązuje od 25 .05.2020 r. do odwołania.
- Podstawa prawna:
- Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty,
- Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe,
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach
i placówkach,
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 marca 2020 r. w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku
z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 z późniejszymi zmianami.
§ 1
Organizacja zajęć w klasach I-III
- Od 25 maja 2020 r. uczniowie klas I-III mogą brać udział w zajęciach opiekuńczo–wychowawczych.
- Zajęcia opiekuńczo – wychowawcze będą organizowane na terenie byłej filii Zespołu Szkół Samorządowych im. Króla Władysława Jagiełły w Dzietrznikach, która znajduje się w Grębieniu.
- W grupie może przebywać do 12 uczniów. W uzasadnionych przypadkach za zgodą organu prowadzącego można zwiększyć liczbę dzieci - nie więcej niż o 2. Przy określaniu liczby uczniów w grupie należy uwzględnić także rodzaj niepełnosprawności uczniów.
- W miarę możliwości do grupy przyporządkowani są ci sami nauczyciele.
- Jedna grupa uczniów przebywa w wyznaczonej i w miarę możliwości stałej sali.
- Minimalna przestrzeń do zajęć dla uczniów w sali nie może być mniejsza niż 4 m2 na 1 osobę (uczniów i nauczycieli).
- Z sali, w której przebywa grupa, należy usunąć przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować. Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywane podczas zajęć należy dokładnie czyścić lub dezynfekować.
- W sali odległości pomiędzy stanowiskami dla uczniów powinny wynosić min. 1,5 m
(1 uczeń – 1 ławka szkolna). - Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.
- W szkole do odwołania nie będą organizowane wyjścia dzieci poza teren placówki, imprezy wspólne dla grup, teatrzyki, koncerty i inne uroczystości wspólne.
- W sali gimnastycznej mogą przebywać jedna grupa uczniów. Po każdych zajęciach używany sprzęt sportowy oraz podłoga powinny zostać umyte lub zdezynfekowane.
- Należy wietrzyć sale co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
- Nauczyciel organizuje przerwy dla swojej grupy, w interwałach adekwatnych do potrzeb, jednak nie rzadziej niż po 45 min. Grupa spędza przerwy pod nadzorem nauczyciela.
- Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły, przy zachowaniu zmianowości grup i dystansu pomiędzy nimi.
- Sprzęt na boisku wykorzystywany podczas zajęć powinien być regularnie czyszczony
z użyciem detergentu lub dezynfekowany, jeżeli nie ma takiej możliwości należy zabezpieczyć go przed używaniem. - Na boisku może przebywać jedna grupa.
- Należy ograniczyć aktywności sprzyjające bliskiemu kontaktowi pomiędzy uczniami.
- Należy zapewnić taką organizację pracy i koordynację, która utrudni stykanie się ze sobą poszczególnych grup uczniów (np. różne godziny przyjmowania grup
do placówki, różne godziny przerw lub zajęć na boisku). - Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów.
- Przed rozpoczęciem zajęć uczniowie pojedynczo wchodzą do szatni, tak samo po zakończeniu zajęć.
- Szkoła organizuje zajęcia świetlicowe dla uczniów, których rodzice zgłosili potrzebę korzystania ze świetlicy szkolnej. Godziny pracy świetlicy wynikają z informacji zebranych od rodziców.
- Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej z zachowaniem zasady 4 m2 na osobę. Na świetlicy może przebywać 8 uczniów.
- Rodzice i opiekunowie przyprowadzający/odbierający uczniów do/ze szkoły mają zachować dystans społeczny w odniesieniu do pracowników szkoły oraz innych uczniów i ich rodziców wynoszący min. 2 m.
- Rodzice mogą wchodzić z dziećmi wyłącznie do przestrzeni wspólnej szkoły ( między pierwszymi i drugimi drzwiami wejściowymi) z zachowaniem zasady – jeden rodzic
z dzieckiem lub w odstępie 2 m od kolejnego rodzica z dzieckiem, przy czym należy rygorystycznie przestrzegać wszelkich środków ostrożności (m. in. osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
- Do szkoły może uczęszczać wyłącznie uczeń zdrowy, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną.
- Uczniowie do szkoły są przyprowadzani/odbierani przez osoby zdrowe.
- Jeżeli w domu przebywa osoba na kwarantannie lub izolacji nie wolno przyprowadzać ucznia do szkoły.
- Należy ograniczyć przebywanie osób z zewnątrz w placówce do niezbędnego minimum, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności (m. in. osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, tylko osoby zdrowe) i w wyznaczonych obszarach.
- Należy zapewnić sposoby szybkiej komunikacji z rodzicami/opiekunami ucznia.(załącznik nr 1)
- Należy uzyskać zgodę rodziców/opiekunów na pomiar temperatury ciała ucznia jeżeli zaistnieje taka konieczność, w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych (załącznik nr 6)
- Jeżeli dziecko manifestuje, przejawia niepokojące objawy choroby należy odizolować je w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu z zapewnieniem min. 2 m odległości od innych osób i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów w celu pilnego odebrania ucznia ze szkoły.
- W placówce ograniczone zostaje przebywanie osób z zewnątrz. W miarę możliwości interesanci przyjmowani będą w Bezpiecznej Strefie pomiędzy 1 a 2 drzwiami.
- Kontakty nauczycieli i rodziców/opiekunów, zostają ograniczone do minimum, jeśli jest to konieczne mogą odbyć się w formie telefonicznej.
- Placówka oświadcza, że wdrożyła i stosuje wszelkie procedury bezpieczeństwa związku z pandemią wirusa COVID-19. Pracownicy mają obowiązek przestrzegać procedur wdrożonych w przedszkolu. Placówka dokłada wszelkich starań, aby jakiekolwiek ryzyko zakażenia wirusem COVID-19 zostało zminimalizowane.
§ 2
Higiena, dezynfekcja, środki ochrony
- Dyrektor zobowiązany jest do zapewnienia pracownikom środków ochrony (przyłbice/maski ochronne, jednorazowe rękawiczki oraz w razie wyrażenia przez pracownika potrzeby fartuchy) oraz środków higienicznych i dezynfekujących potrzebnych do bieżącego funkcjonowania.
- Szkoła wyposażone jest w bezdotykowy termometr, który dezynfekowany jest po użyciu w danej grupie..
- Sale, w których przebywają dzieci powinny być wietrzone co godzinę.
- Do zadań obsługi przed i po zajęciach należy utrzymanie czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekowanie poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów, poręczy krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach do spożywania posiłków.
- Dezynfekcji należy dokonywać zgodnie z instrukcją na opakowaniu środków do tego przeznaczonych, tak, aby nie narazić pracowników i dzieci na wdychanie szkodliwych oparów.
- Czynności porządkowe i dezynfekujące będą monitorowane w odpowiednich kartach codziennych czynności porządkowych.
- Do wycierania rąk, dzieci i pracownicy powinny używać wyłącznie ręczników jednorazowych.
- Toaleta poddawana jest bieżącej dezynfekcji.
- Dyrektor lub wyznaczona przez niego osoba monitoruje codzienne prace porządkowe.
- Wielorazowe naczynia i sztućce myte są w zmywarce z dodatkiem detergentu
w temperaturze min. 60 °C lub są wyparzane.
- Na terenie placówki zostaną wywieszone instrukcje z zasadami prawidłowego mycia rąk oraz instrukcje do dezynfekcji rąk.
- Przy wejściu głównym znajdują się numery telefonów do właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych oraz organów,
z którymi należy się kontaktować w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.
- Wszystkie osoby wchodzące do szkoły dezynfekują dłonie lub zakładają rękawiczki ochronne, mają zakryte usta nos oraz nie przekraczały tzw. „Strefy bezpieczeństwa”.
- Uczniowie myją ręce wodą z mydłem, szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem i po powrocie ze świeżego powietrza, po skorzystaniu z toalety.
- W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych należy wywiesić plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje
§ 3
Gastronomia
- Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadzić należy zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników, w miarę możliwości odległość stanowisk pracy, a jeśli to niemożliwe – środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
- Korzystanie z posiłków musi być bezpieczne, w miejscach do tego przeznaczonych,
w tym rekomenduje się zmianowe wydawanie posiłków, czyszczenie blatów stołów
i poręczy krzeseł po każdej grupie. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać.
- Naczynia i sztućce wielorazowego użytku stosowane w danej placówce powinny być myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60stC (zaleca się zmywarkę z funkcją wyparzania, a jeśli jej nie ma – wyparzanie gorącą wodą po myciu) lub myte w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzane.
- Od dostawców cateringu należy wymagać pojemników i sztućców jednorazowych. Wymaganie to dotyczy takich placówek opieki, w których nie jest możliwe zapewnienie właściwych warunków mycia naczyń i porcjowania/nakładania dostarczonych posiłków.
- Jeżeli posiłki dostarczane przez firmę cateringową do tej pory były przywożone
w pojemnikach zbiorczych, rozkładane w szkole na talerze i tam zapewnione zostały sztućce i naczynia, to taki sposób podawania posiłków może być kontynuowany, pod warunkiem, że naczynia i sztućce wielorazowego użytku stosowane w danej placówce będą myte zgodnie z zaleceniem wskazanym powyżej.
§ 4
Organizacja pracy, obowiązki dyrektora i pracowników
- Dyrektor placówki przeprowadza spotkanie z pracownikami na temat sposobów zapobiegania i przeciwdziałania COVID-19.
- Każdy pracownik otrzymał informacje o numerach telefonów do: organu prowadzącego, kuratora oświaty, stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych. Ponadto wykaz niezbędnych numerów telefonów został wywieszony na terenie placówki, w miejscu dostępnym dla pracowników.
- Placówka unika rotacji pracowników.
- Jeżeli w domu pracownika przebywa osoba objęta kwarantanną, pracownik przez okres kwarantanny tej osoby również przebywa na kwarantannie.
- Do grupy przydzieleni są stali nauczyciele.
- W sali z uczniami przebywa nauczyciel. Pozostali pracownicy szkoły nie przemieszczają się pomiędzy salami.
- Nauczyciel przebywający z dziećmi w grupie zobowiązany jest do omówienia z dziećmi i zwracanie uwagi na przestrzeganie zasad przeciwdziałających rozprzestrzenianiu się COVID-9. Należy zwrócić uwagę dzieci, aby unikały dotykania oczu, nosa i ust, często myły ręce wodą z mydłem, nie podawały ręki na powitanie, zasłaniały usta chusteczką lub łokciem podczas kichania.
- Nauczyciel zobowiązany jest do zwracania uwagi, aby dzieci często i regularnie myły ręce, szczególnie przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie z zajęć na świeżym powietrzu. Powinien zorganizować w grupie, którą opiekuje się, pokaz właściwego mycia rąk. Sam również powinien dbać o właściwą higienę rąk.
- Nauczyciele i inni pracownicy szkoły powinni zachowywać dystans społeczny między sobą, w każdej przestrzeni szkoły, wynoszący min. 1,5 m.
- Pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć kontakty
zuczniami oraz nauczycielami.
- W miarę możliwości nie należy angażować w zajęcia pracowników powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka. Należący do tej grupy nauczyciele na mocy obowiązującego Rozporządzenia MEN z 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczeniem COVID-19, realizują dalej nauczanie zdalne.
§ 5
Postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia wirusem COVID-19
- W szkole wyznaczone jest pomieszczenie wyposażone m.in. w środki ochrony osobistej
i płyn dezynfekujący, w którym można odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.
- W przypadku zauważenia niepokojących objawów u ucznia, wskazujących na możliwość zarażenia COVID-19, zostanie ono umieszczone w izolowanym pomieszczeniu.
W pomieszczeniu tym uczeń będzie przebywać pod opieką pracownika.
- Nauczyciel ma obowiązek natychmiast poinformować o zaistniałej sytuacji dyrektora oraz rodziców/opiekunów prawnych ucznia.
- Dyrektor ma obowiązek powiadomić o wyżej wymienionej sytuacji (pkt.1-3) organ prowadzący szkołę i jeżeli uzna to za konieczne, stację sanitarno-epidemiologiczną, służby medyczne.
- Do szkoły nie powinni przychodzić nauczyciele i inni pracownicy, którzy są chorzy.
W przypadku zaobserwowania u siebie niepokojących objawów pracownik nie powinien przychodzić do pracy, pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarno - epidemiologiczną, oddziałem zakaźnym, a w razie pogarszania się stanu zdrowia z pogotowiem ratunkowym i poinformować, że mogą być zarażeni koronawirusem.
- Pracownicy, u których występują objawy/okoliczności mogące świadczyć o potencjalnej możliwości zakażania wirusem COVID-19 powinni w dniu wystąpienia objawów/okoliczności poinformować telefonicznie o ich wystąpieniu dyrektora placówki.
- W przypadku wystąpienia u pracownika niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem pracownik taki zostaje natychmiast odsunięty od pracy. W sytuacji takiej wstrzymane zostaje przyjmowanie dzieci oraz powiadomiona zostaje stacja sanitarno - epidemiologiczna. Dalsze postępowanie zależy od wskazań i instrukcji zaleconych przez stację sanitarno - epidemiologiczną.
- Obszar, w którym przebywał i poruszał się pracownik, u którego stwierdzono podejrzenie COVID-19 należy poddać gruntownemu sprzątaniu i zdezynfekować powierzchnie dotykowe. Należy przy tym zachować odpowiednie środki ostrożności - użyć rękawiczek jednorazowych, maseczek oraz przyłbic, a ściereczki zużyte do czynności porządkowych zutylizować.
- Zaleca się wykonanie listy osób przebywających w tym samym czasie w pomieszczeniach, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie COVID-19
i stosowanie się do zaleceń GIS, odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
- Dyrektor ma obowiązek powiadomić o wyżej wymienionej sytuacji (pkt. 5-8) organ prowadzący szkołę.
- Zaleca się, aby pracownicy na bieżąco śledzili informacje GIS i MZ, dostępne na stronach gis.gov.pl lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/.
§ 6
Postępowania w przypadku stwierdzenia zakażenia wirusem COVID-19
- Jeżeli Dyrektor szkoły otrzyma informację, iż na terenie placówki przebywała osoba,
u której stwierdzono zakażenie wirusem COVID-19 dyrektor identyfikuje pracowników oraz podopiecznych, którzy mogli mieć kontakt z daną osobą.
- Proces identyfikacji pracowników oraz podopiecznych, którzy mogli mieć kontakt z daną osobą nie powinien doprowadzić do ujawnienia danych osobowych osoby zakażonej wirusem COVID - 19.
- Po identyfikacji dyrektor lub wyznaczeni przez dyrektora pracownicy informują osoby/opiekunów prawnych osób, że na terenie placówki przebywała osoba, u której stwierdzono zakażenie wirusem COVID-19. Podczas rozmowy należy zwrócić uwagę,
iż w związku z zaistniałą sytuacją występuje konieczność obserwowania stanu zdrowia
i regularnego mierzenia temperatury z zastrzeżeniem, że osoby, które nie mają objawów chorobowych nie powinny zgłaszać się do lekarza, gdyż w ten sposób jedynie zwiększą
u siebie ryzyko zakażenia wirusem COVID-19.
- W przypadku przebywania na terenie placówki osoby, u której stwierdzono zakażenie wirusem COVID-19 dyrektor podejmuje decyzję w zakresie dodatkowej dezynfekcji placówki.
- Wszelkie dodatkowe decyzje m.in. w zakresie zamknięcia placówki będą konsultowane
z powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną, a także organem prowadzącym.